måndag 1 oktober 2012

Läskig Läsk


Den här bilden om läskens faror har cirkulerat ett tag på hälsobloggar och Facebook och nu kände jag att även jag ville dela med mig av den till er.

Jag erkänner – jag dricker Coca Cola ibland som alla andra, oftast händer det på helger eller till speciell mat. Men de senaste åren har jag känt av vissa effekter som inte varit så himla trevliga. Mycket beroende på att jag lagt om mycket av kosten, tränar mer, och försöker välja naturliga och nyttiga alternativ. Jag försöker att inte äta godis men det kan visst hända nån gång ibland. Sötar jag  t ex min gröt gör jag det isåfall med Agavesirap som inte skjuter blodsockret i höjden och ska jag baka en kaka försöker jag hitta hälsosammare recept med mindre socker.

Som ni ser i tabellen ovan är innehåller läsk cancerogena ämnen eller ämnen som kan omvandlas till det i kroppen. Läsk innehåller även flera andra ämnen som inte är ett dugg bra för kroppen.

I ett tidigare inlägg skrev jag även om hur huden påverkas av socker och hur det påskyndar hudens åldringsprocess. Ytterligare anledningar till att dra ner på socker.

Senast förra helgen drack jag ett stort glas läsk. Följande händer:

Först känner jag hur hela jag blir full av energi och det "spritter i kroppen". Efter ungefär 1 timme känner jag att jag börjar bli seg och trött i huvudet när sockret går ur kroppen. Antagligen får jag någon slags abstinens för jag känner att jag är väldigt sugen på att dricka mer cola… Oh no! Varningsklocka!

Här nedan är en liten lista över vad som medicinskt händer i kroppen när du dricker Coca Cola. Ruskigt likt det jag upplevde. Listan cirkulerar på engelska men jag har översatt den till svenska för enkelhetens skull.

Under de första 10 minuterna: 10 teskedar socker går rakt in i ditt system. (100% av rekommenderat dagligt intag). Du behöver inte omedelbart kräkas av den söta smaken eftersom fosforsyran drar ner sötheten.

20 minuter: Ditt blodsocker peakar, vilket leder till en massa insulin produceras. Din lever svarar på detta genom att omvandla allt socker den kan få tag i till fett. (och det finns gott om det i detta ögonblick).

40 minuter: Koffein absorptionen är fullständig. Dina pupiller vidgas, ditt blodtryck skjuter i höjden, som ett svar pumpar din lever ut mer socker i ditt blodomlopp. Adenosinreceptorerna i din hjärna är nu blockerade och förhindrar dåsighet.

45 minuter: Din kropp producerar massor av dopamin som stimulerar den delen i hjärnan som gör dig glad och tillfredsställd. Detta är för övrigt samma effekt som heroin!

60 minuter: Fosforsyra binder kalcium, magnesium och zink i tarmen, vilket ger ytterligare en boost i ämnesomsättningen. Detta förvärras av höga doser av socker och konstgjorda sötningsmedel som också ökar urinutsöndringen av kalcium.

60 minuter: Koffein är vätskedrivande och det är nu en del egenskaper spelar in. ( Det gör att du måste kissa ). Det är nu säkert att du kommer att kissa ut kalcium, magnesium och zink som var på väg till ditt skelett samt natrium, elektrolyter och vatten.

60 minuter: Kaoset i dig dör samtidigt som du börjar få en blod-socker krasch och hjärnan vill nu ha mer socker (Kommer ni ihåg den liknande effekten av Heroin på 45-minuters punkten ovan?).
Du kan bli irriterad och / eller trött. Du har nu också, bokstavligen kissat ut allt vatten som fanns i Cola Colan. Kroppen hann inte ta upp de näringsämnen som din kropp kunde ha använt för saker som även har förmåga att återfukta ditt system eller bygga starka ben och tänder.

Skrämmande, eller hur?

Den faktan i det här inlägget borde vara tillräckligt för att motivera mig och er läsare till att inte dricka läsk, men ändå tänker många inte på det när man står på Ica och ska handla grejjer till fredagsmyset? Jag kommer att få programmera om mig själv till att inte dricka läsk till klassiska ”maträtter-som-jag-vill-dricka-coca-cola-till” som t ex tacos eller hamburgare. Man får helt enkelt bestämma sig för att läsk inte kommer innanför dörren igen!

Tack vare att jag känner av att jag inte mår så bra utav att dricka läsk/Coca Cola så har mitt beslut  varit enkelt. Jag har i stort sett slutat dricka läsk och dricker det endast i väldigt sällsynta fall.

Hur ställer du dig till det här med läskdrickande? Dricker du läsk? Eller har du liknande erfarenheter som mig och ska sluta / har slutat?

English: I feel that I wanted to share this photo of the side-effects from soda. It's been circulation on health-blogs and Facebook for awhile and I wanted to write my take on it. Latly I've felt the sideeffects from drinking soda and I've decided to stop and only drink it at very rare occations. It's not good for my body at all!
How do you feel about drinking soda? Do you drink soda? Or do you have similar experiences as me and stopped / have stopped?

1 kommentar:

  1. Intressant läsning! :)
    Jag har sedan jag var liten inte druckit särskilt mycket läsk och det har inte varit något som vi brukat ha hemma heller, utan man har mest druckit just när man ätit ute, som du skriver till hamburgare t.ex.
    Har också helt slutat dricka läsk sedan en tid tillbaka, även om det smakar gott ibland så känner jag också att det inte är värt de dåliga effekter som den har på hälsan.

    SvaraRadera