onsdag 11 april 2012

Sockerfällan

Bild - ELLE
Allt som oftast läser vi spaltmeter efter spaltmeter om hur socker i dryck och mat gör oss feta. Men har ni funderat på hur socker påverkar vår hy? Räck upp en hand om du - som jag - har ätit mängder med påskgodis den senaste helgen och nu ser huden ut som en katastrof? :)

Jag ser direkt på min annars så fina hud när jag ätit för mycket socker eller tagit ett extra glas vin kvällen innan. Resultatet blir oftast små finnar i ansiktet och på dekoltaget, och ibland även förstorade porer.

ELLE har skrivit en bra artikel om hur huden åldras mer utav höga sockerintag. Så förutom dålig hy, och risk för att gå upp några kg så är detta ännu en anledning för att dra ner på läsk och godis! (och använda produkter med grönt te i, alt dricka det) Och Elisabeth skrev ett bra inlägg om vad hon gör för att få sin acne-benägna hy under kontroll, läs den här. Bland annat dra ner på socker och E-nummer i maten, och att äta mer grönsaker, fullkorn och bra fetter. Även Evelina skrev ett inlägg om att programmet Efter Tio på TV4 tog upp ämnet socker. Och om ni tycker om att dricka Coca Cola, ta en titt här på vad läsken faktiskt gör med våra kroppar kort efter att du druckit upp...

Här är mina tips för att ersätta socker i vardagen:

* Söta gröt/te/smoothies mm med naturlig Agave-sirap. Agave-sirap höjer inte blodsockret och är mycket sötare än socker, och därför behövs det inte lika mycket.

* Köp naturligt godis som nötter, torkade mullbär och riktigt mörk choklad. Garanterat mycket nyttigare för kroppen än gelatingodis med färgämnen och socker.

* Undvik light-produkter med sötningsmdelel och köp istället livsmedel med mindre socker i. Till en början smakar kanske den där ketchupen med mindre socker konstigt men det är en vanesak, vi har lärt kroppen sedan vi var små att den ska smaka på ett visst sätt och det går lätt att vänja den vid en ny vana.

Godis-mässigt är det skönt att påsken är även för den här gången, men jag skulle vilja bli duktigare på att utesluta socker.

Har ni några bra tips på hur man kan utesluta eller ersätta socker?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar