torsdag 6 augusti 2015

Mer med Mindre ~ More with LessJag har länge funderat på det här med att "rensa i röran". Jag äger en himla massa saker, skönhetsprodukter och har en överfull garderob. Trots det fortsätter jag handla mer prylar och kläder. Så många gånger jag har tänkt att "Nej, men nu behöver jag inte mer kläder/skönhetsprodukter/etc" men bara ett par dagar senare kan jag gå och köpa något ändå "för att den var ju så fin/jag behöver den här/den här vill jag testa". Och det känns som jag ständigt rensar garderoben.

Någonstans inombords har jag känt att jag skulle vilja ta tag i det här ordentligt. Jag skulle vilja rensa ut, att äga mindre saker och kunna känna att jag är nöjd med det. Leva ett enklare liv helt enkelt. Jag tror att min önskan hänger ihop med mitt miljötänk, mitt intresse för naturliga skönhetsprodukter, min lust att hobbyodla på balkongen, att vara nära naturen och längtan efter ett enklare stressfriare liv med mer tid till annat.

Så jag började googla runt på det här och hittade sajten Becoming Minimalist som skrivs av en kille som heter Joshua Becker. Jag hittade ett jättebra föredrag som han gjorde här i Stockholm i somras. Joshua är en bloggare och minimalistguru och förespråkar att äga mindre saker. Han berättar om vilka vinster som uppstår om vi äger mindre trots att vi under hela livet pumpas med information om hur lyckliga vi blir av konsumtion. Och Joshua menar att minimalism ser olika ut för olika individer. Men att vara minimalist betyder inte att man skulle bli tråkig och gå runt i trasor. Istället handlar det t ex om att man skulle kunna köpa en fin tröja av god kvalité istället för 10 stycken tröjor. Som designern Vivienne Westwood en gång sa - "Buy Less, Choose Well, Make it Last".

Jag blev väldigt inspirerad av den här videon och har suttit och läst och lyssnat på podcasts i två veckor nu. Och jag vill göra ett försök att bli lite mer minimalist i höst. På köpet skulle jag få mer pengar över till annat, göra mindre åverkan på naturen och förhoppningsvis leva ett gladare stressfriare liv. Det låter väl bra? Vilka är med mig? :)

***

English: I've been thinking about "cleaning out the mess". I own an awful lot of things, beauty products and have an overcrowded closet. Even so, I continue to buy more things and clothes. So many times I have thought, "No, but now I do not need more clothes / beauty products / etc" but only a couple of days later, I can go and buy something anyway, "Because it was so nice / I need this / it I want to try this." It feels like I'm always cleaning out my closet.

Somewhere inside, I felt that I would like to do something about this properly. I would like to clear out things, own smaller amount of things and I want to feel that I'm happy with that. Simply put - Living a simpler life. I think my wish is connected with my environmental thinking, my interest in natural beauty products, my desire to cultivate my minigarden on the balcony, to be near nature and longing for a simpler more relaxed life with more time and money for other things. 

So I started to google on this and found a site called Becoming Minimalist written by a guy named Joshua Becker. I found a great lecture he did here in Stockholm last summer. Joshua is a blogger and minimalistguru and advocates to own less stuff. He tells about the benefits that arise if we own less things even though we throughout life pumped with information about how lucky we will be with consumption. And Joshua believes that minimalism is different for different individuals. But being minimalist does not mean that it would be boring and you would go around in rags. Instead, for example, that you could buy a nice shirt of good quality instead of 10 pieces of shirts in lesser quality. As the designer Vivienne Westwood once said - "Buy Less, Choose Well, Make it Last". 
 
I was very inspired by this video and have been reading and listening to podcasts for two weeks now. And I want to make an effort to become a little more minimalist in the fall. As a bonus, I would have more money for other things, do less damage to nature and hopefully live a happier stress free life. Sounds great? Who's with me? :)6 kommentarer:

 1. Eftersom äntligen känner mig nöjd med de saker jag har hittat till hudvården så har det automatiskt blivit så att jag inte är så sugen på att testa så mycket nytt. Ganska skönt faktiskt. Då blir det istället att man provar nya maträtter istället. Jag tror människan gillar att testa nytt så kan vara en bra ide att få utlopp för det på något vis. ;-)
  Jag är ganska "klassisk" i min stil och följer inte så mycket klädestrender så det gör det ju enklare, men är man intresserad av kläder och mode tror jag nog det kan vara ännu svårare att hålla det minimalistiskt än t.ex. hudvård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju jättebra Malin! :) Just hudvården har jag nog med börjat komma till ro med vilka favoriter som min hud trivs bäst med. Men jag gillar såklart fortfarande att testa nytt. Tror som du att det är något mänskligt det där.
   Mitt problem är nog snarare att jag handlar för mycket kläder. Någonstans i bakhuvudet har jag med tänkt att renodla min garderob med mer klassiska plagg men kommer inte riktigt dit. Jag har ju ett stort intresse för mode vilket gör det svårt. Men jag ser fram emot hösten, efter bröllop och honeymoon, då ska jag börja rensa ordentligt! :D

   Radera
 2. Är mycket som Malin, och håller med. Har hittat vad som funkar för mig, det är dessutom billigt, bra och miljövänligt, då har man inte lika stor lust att testa nya saker.
  Är i hjärtat minimalist, men lyckas ändå ha väldigt mycket saker runt om mig haha, handlar verkligen inte kläder mer än 5 ggr om året dock (oftast bara på rea då), och oftast saker som behövs för något gick sönder.
  Brukade följa modet och gilla den världen, men sedan, lade jag av: slutade läsa modetidingar och följa modebloggare. Efter det så sjunk mitt intresse för kläder och shopping radikalt.
  Jag tror det är bra att ta bort saker som triggar en. Mode och hela konsumentindustrin är egentligen inte dina egna tankar, och när man inser att man vill bara ha sakerna för att det skrivs om det, så kan man vända och bli den man egentligen är. Vilket är någon som klarar sig lika bra utan allting.

  PS Se dokumentären The True Cost om du behöver ytterligare peppning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så kul att läsa ditt och Malins svar och inse att jag handlar så sjukt mycket mer saker än ni! :) Det blir en liten väckarklocka för mig att se att det faktiskt finns andra alternativ. Som jag skrev ovan till Malin är jag väldigt intresserad av mode och jobbar dessutom med det vilket gör att jag "utsätts för frestelser" nästan varje dag. Jag måste nästan sätta helstopp för mig själv och tänka igenom varför jag just vill handla vissa saker. Men det är som du säger, ju mer modebloggar, reklam, modetidningar mm som man läser, desto mer vill man ha. Nästan bättre att undvika helt, eller vända på det, och försöka bara att inspireras och använda det man har i garderoben. Bara den senaste veckan sedan jag skrev inlägget så har jag upptäckt hur mycket fint jag faktiskt har i garderoben. Det borde inte vara så svårt att sätta stopp för en massa klädinköp, snarare bara köpa nyckelplagg under hösten.
   Det sista stycket du skrev om att ta bort saker som triggar en är när jag är på mannen lantställe eller nere hos mina föräldrar i Småland. Där känns det som att man inte "behöver" alla fancy kläder, det är befriande på något sätt.
   Tack för tipset om dokumentär! :) Vill tipsa tillbaka och säga att jag gick med i en FB som heter Frivillig enkelhet - mer med mindre. Mycket inspo i olika former. Som sagt, minimalism är olika för olika individer. :)

   Radera
 3. Kolla in bloggen into-mind.com fick mig att bli sjukt inspirerad att röja ut allt skräp jag har och bara spara saker som jag använder ofta. tror att livet känns lättare när man minskar sin konsumtion och därmed sitt "bagage".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad spännande! Den ska jag kolla in! Tack för tipset! :)

   Radera