torsdag 29 maj 2014

When life gives you lemons


Idag njöt vi av en ledig dag! Väderrapporterna till trots blev det en solig dag och vi spenderade mycket av den på vår balkong. Vi har börjat komma iordning och ställt ut våra citron- och olivträd som fått övervintra inne med växtlampa. Och idag kunde jag skörda två citroner från vårt ena träd! Det känns så bra att kunna odla sina egna små citroner - helt ekologiskt - och jag hoppas att det blir fler babycitroner i sommar som vi kan skörda under året. :-) Jag använde den ena citronen till uppfriskande citronvatten med hallon för att hålla vätskenivåerna uppe under dagen.

Förutom träden så har vi även satt ut tomat, gurka och sallad i pallkrage på balkongen och vi har även köpt ett naturtroget (eko-reko 100% återvinningsbart, Eco Sense) konstgräs från Konstgräsexperten. Mer om det i ett annat inlägg.

English: Today we enjoyed a day off here in Sweden! Weather reports forcasted windy and cloudy, but it was a sunny day and we spent much of it out on our balcony. Our lemon and olive trees (which has survived the winter inside with plant lamp) are now outside in the sun. And today, I could harvest two lemons from our one och our two trees! It feels so good to be able to grow our own small lemons - entirely organic - and I hope there will be more baby lemons in the summer that we can harvest this year. :-) I used one lemon for a refreshing lemon water with raspberries to keep fluid levels up during the day.

In addition to the trees, we have also planted tomato, cucumber and lettuce in pallets on the balcony and we also bought a lifelike (eco-friendly 100% recyclable, Eco Sense) artificial grassmat from Konstgräsexperten. More on that in another post.

5 kommentarer:

 1. Fantastiskt att det har blivit citroner! Jag är så dålig med växter så jag vågar aldrig köpa dyra ömtåliga plantor som kräver en massa skötsel eftersom det tyvärr är stor risk att dom dör. Så här hemma frodas alltså inga citroner, tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi var inte säkra på om våra citronträd skulle klara sig inomhus under vintern men det gjorde de med hjälp av växtlampa. Egentligen ska de även stå svalt men vi har inget uterum eller stort förråd men eluttag för detta ändamål så de fick klara sig så gott de kunde och det gick fint. :) Jag rekommenderar verkligen att odla lite små fruktbärande växter eller blommor och prova dig fram. Känslan av att få något att växa och få rå om är underbar. :)

   Radera
 2. Wow, vad duktig du är som fått upp citroner! Hoppas det blir fler under sommaren. Så inspirerande att läsa om att använda balkong till odling, att man inte måste ha hus med trädgård eller en odlingslott för att kunna odla lite. Ser fram emot att höra mer om vad du skördar! //Hanna Li

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var bara små omogna citroner som satt på träden när vi köpte dem men under vintern har de fått mogna (det går ganska sakta) under växtlampa och nu när de kom ut i solen så blev de förstås väldigt glada. :)
   Jag har en liten hemlig längtan till landet och att få ha en egen täppa men sålänge så får det bli på balkongen. Både jag och min sambo är väldigt taggade just nu och det är så kul att se vad man lyckas få att växa. Den känslan är underbar. Kan verkligen rekommendera lite urban gardening! Vi odlar i pallkragar och krukor, både fruktbärande träd/växter men även lite blommor. Detta är vårt första år så vi tar det lite sakta. Trial and error så att säga, det är svårt att veta hur mycket man ska vattna, hur mycket sol plantorna tål osv. Men man lär sig! :) Hoppas du med börjar odla. Man kan göra det i hinkar, pallkragar, zinkbaljor mm. Kram!

   Radera
 3. Vilken fantastisk känsla det måste ha varit att kunna plocka citroner från sitt ena citronträd! :) Vilka härliga bilder :)

  SvaraRadera