onsdag 18 september 2013

Recension ~ Now Foods XyliWhite Kids Toothpaste Strawberry Splash


Now Foods XyliWhite Kids Toothpaste Gel Strawberry Splash är en xylitol-baserad tandkräm fri från Flour och SLS. Den är speciellt framtagen för barn(över 2 år), naturligt sötad och har jordgubbssmak. Fri från Gluten och vegan.vänlig.

Första gången jag använde den här tandkrämen så tänkte jag "bläää!". Men jag kan säga att jag har verkligen ändrat uppfattning. Efter att ha varit inkörd på vanlig flourtandkräm med diverse uppfriskande mint-smaker sedan barndomen så är det inte så konstigt att man reagerar så när tandkrämen inte alls smakar i närheten av det. :-)

Den här tandkrämen har en naturlig god smak av jordgubb och lämnar en ren men lite sträv(?) känsla i munnen men som sedan försvinner. I början kände jag mig osäker på om mina tänder verkligen blev rena eftersom den "rena" fräscha smaken som vanliga tandkrämer ger inte infann sig. Men rent blir det såklart och det känns bra att inte få i sig extra flour (det får vi ju redan i vattnet). Det känns okey att dricka vatten efter man borstat tänderna (vilket jag har hört man inte ska göra efter vanlig tandkräm).

Hade jag haft barn skulle jag definitivt låta ungarna använda den här. Och jag kommer med största sannolikhet beställa den igen.

Plus
- Jordgubbssmaken!
- Rena tänder utan flour

Minus
- En liten sträv eftersmak

Betyg blir 8 utav 10 möjliga.

Pris omkring 20 kr beroende på valutakurs och finns att köpa på Iherb (länk).


English: Review - Now Foods XyliWhite Kids Toothpaste Gel Strawberry Splash is a xylitol-based toothpaste free from fluoride and SLS. It is especially designed for children (over 2 years), naturally sweetened and strawberry flavor. Free from gluten and vegan-friendly.

The first time I used this toothpaste I thought "Eeeew". But I can say that I have really changed my opinion. After years on regular fluoride toothpaste with various refreshing mint flavors, it's not so strange to react if the toothpaste does not taste at all like the old ones. :-)

This toothpaste has a natural good taste of strawberry and leaves a clean but a bit rough (?) feeling in the mouth. But then disappears after a while. In the beginning I felt unsure about my teeth really were clean because the "clean" fresh after-flavor as regular toothpastes gives did not happen. But they where clean of course, and it feels good not to get in the extra flouride.

If I had children I would definitely let the kids use this one. And I will most certainly order it again.INCI: Water, xylitol (25%), hydrated silica, glycerin, sorbitol, natural strawberry flavor, sodium bicarbonate, sodium carbonate, xanthan gum, lycopene, tea tree (melaleuca alternifolia) leaf oil, sodium coco-sulfate, organic stevia (stevia rebaudiana) extract, potassium sorbate, sorbic acid.

7 kommentarer:

 1. En sak jag funderat på ett tag när det gäller tandkrämer... Om man inte vill ha fluor, varför ska man alls använda tandkräm då? Det är ju inte tandkrämen som gör rent, det är ju borsten som mekaniskt gnuggar. Man kan i och för sig vilja ha slipmedel i tandkrämen, men min tandläkare säger att det inte är bra för emaljen på sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annika! Ja du har en poäng där. Jag tänker nog att man vill ha något "smörjmedel" i munnen när man borstar tänderna. Men jag håller med dig om att man inte bör använda tandkrämer med mycket slipmedel i. Finns ju de som t ex innehåller väldigt mycket salt som ska polera.

   Var inne lite snabbt på din blogg, verkar ha missat den. Lägger till den i min läslista. :)

   Radera
  2. Det smakar ju gott och rent, om inte annat, med tandkräm. Å andra sidan känner man bättre när det är rent på riktigt om man inte har tandkräm ;)
   Och välkommen in på min blogg! Ska hinna uppdatera lite i helgen tänkte jag.

   Radera
 2. Det är svårt det där med fluor. Min tandläkare säger att jag MÅSTE använda fluor då jag har mycket muntorrhet p.g.a. mediciner och därför är mina tänder lite illa däran. Hon vill tvinga i mig tandkräm med fluor och att jag även ska skölja fluor 2 ggr/dag. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag vill inte använda fluor, men jag vill ju inte tappa tänderna heller. Har du tips på hur man ska tänka eller om du vet något som är lika bra som fluor fast naturligt och ekologiskt...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ju inte säga emot en läkare, men jag tror absolut på att man ska skära ned på flouranvändningen då man får i sig flour från både dricksvatten och annat.

   I USA är debatten stor kring att Xylithol skulle vara ett mycket bättre alternativ än Flour:

   http://ultimateoralhealthguide.com/2012/10/23/the-fluoride-debate-why-xylitol-is-a-better-ally-when-it-comes-to-preventing-cavities/
   Googla och du kommer att hitta massor om info om detta!

   Här hittade jag ett jättebra inlägg om att skippa flour:

   http://pulstagning.se/2012/july/tandkram-utan-flour.html

   Ett annat alternativ kan vara att ha två tandkrämer? En flourfri tandkräm för dagligt bruk och en flourtandkräm att ta till när du ätit mycket socker/kolhydrater?

   Hoppas detta rättade ut några frågetecken för dig? :)

   Radera
 3. Tillsätts flour verkligen i det svenska vattnet så som det görs i USA? Jag vet att det kan förekomma naturligt i brunnsvatten men jag menar så som man klorinerar vatten.

  Vet du hur det är med bikarbonat i tandkrämer? Sliter det på emaljen tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elin! Vet du vad, jag blev också lite osäker. Efter att jag skrev detta inlägget så satt jag och läste lite mer om det här med flour. Vissa sidor säger att det görs det, vissa inte. Så jag är lite konfunderad. Någon annan som vet?

   Ang. bikarbonat så tror jag det sliter beroende på hur mycket det är i tandkrämen. Har läst att salt och bikarbonat i tandkrämer har en mild slipningsgrad på tänderna.

   Här är ett bra inlägg om just bikarbonat, och då att bleka tänderna med ren bikarbonat. Där rekommenderar hon att använda ren bikarbonat max ett par gånger i månaden.

   http://bodybazar.blogspot.se/2012/05/sa-bleker-du-dina-tander-naturligt.html

   Radera