tisdag 30 april 2013

Skin Treat by KICKS - naturligt eller ej?


Idag fick jag ett pressutskick från KICKS med deras nya serie Skin Treat. Det är en serie med Fairtrade-märkta hudvårdsprodukter ska ha en bas av bland annat Sheasmör och Olivolja. Det betyder att en del av ingredienserna i produkterna är rättvist handlade och att de som producerat dessa får ett rättvist pris för varorna. Fairtrade samarbetar endast med utvecklingsländer vilket gör att effekten av detta bidrar till bättre levnadsvillkor genom tillhandahållande av rent vatten, sanitet och tillgång till sjukvård. En officiell Fairtrade-märkning är något företagen köper rätten till, de betalar en premie till producenten vilken i sin tur går till utvecklingen av lokalsamhället. Superbra initiativ tycker jag!

KICKS skriver även att de har valt äkta, naturliga oljor och extrakt från växtriket för att få fram dessa kvalitativa produkter. Och många av ingredienserna ska vara historiskt och traditionellt erkända ingredienser för naturlig skönhetsvård.

Jag hade nog väldigt höga förväntningar på de här produkterna gällande ingredienslistan. Det var för ett par veckor sedan som jag började läsa om produkterna på bloggar och i deras eget KICKS Magazine. KICKS beskrev produkterna så fint men på deras hemsida fanns då inget INCI (finns nu!).

Tryck för större bild
Jag fick hem 4 produkter i jättesnygga förpackningar och det första jag gjorde var att vända på dem och kolla INCI. Tyvärr måste jag säga att en stor andel av ingredienserna är icke-naturliga även om de få naturliga som finns med kommer relativt högt upp. Dock är halten av icke-naturliga vs naturliga ingredienser varierande beroende på produkt. Exempel på tveksamma ingredienser är Sodium Laureth Sulfate, PEG'ar, Phenoxyethanol och Parfym. Jag tittade lite på KICKS hemsida och den naturligaste produkten i Skin Treat serien skulle nog vara Skin Treat Pure Natural Oils Multi Usage Oil (läs inci här). Tryck även på bilden till höger för at tläsa INCI på Skin Treat Virgin Olive Oil Bodylotion.

Någonstans hade jag nog hoppas att KICKS skulle ta steget in i "den gröna världen" så jag blev lite besviken. Missförstå mig inte - Fairtrade-märkningen är jättebra - men hade det inte varit trevligt om de även satsade på ett ännu naturligare innehåll?

Jag skulle bli jätteglad om KICKS i framtiden tar fram en egen helt naturlig/ekologisk serie för sina många kunder. Det vore toppen om de ville gå i framkant och visa att naturliga produkter är minst lika bra som icke-naturliga +  att kunden slipper utsättas för onödiga kemikalier.

Vad tycker ni?

English: Swedish Beauty store KICKS (carries multiple Beauty brands) laucnhed a new serie of skincare promoted as Fairtrade certified. I hade big hopes for these products but there is a big percent of non-natural/organic ingredients on the INCI. I hope, that in the future, KICKS while carry their own line of pure natural products for the customer to see that the natural ones are as good as the non-natural ones.

6 kommentarer:

 1. Synd när de lägger tid på att ett märke ska vara naturligt att de väljer så onödiga ingredienser. Undrar om det är ekonomi, okunskap eller något annat? Visst kan jag ju tycka att bättre mer naturligt än mindre, men jag tycker det finns så många märken som klara sig utan det där ingredienserna så det är ju ingen omöjlighet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, när de ändå lägger tid på att jaga upp Fairtrade leverantörer över hela världen! :-) Vet inte heller vad det kan bero på. Vi får hålla tummarna för att det dyker upp något bra och grönt i framtiden.

   Radera
 2. Tycker precis som dig att det är synd att de inte gått hela vägen när de en gång har gjort sig besväret. Bra förstås med Fairtrade märkningen men många kanske också blir lurade av den och tror att de köper naturliga produkter utgående från märkningen. Hoppas Kicks tar fram en helt naturlig serie!

  SvaraRadera
 3. Förstår att du blir besviken. Tråkigt att de inte satsar 100% naturligt när de ändå bestämmer sig för att göra en sån där satsning..

  SvaraRadera
 4. ännu ett märke som försöker rida på den gröna vågen..synd och skam faktiskt :((

  SvaraRadera
 5. Vart också besviken på ingredienslistan. Trodde och hoppades verkligen på att de skulle va runt 90% naturliga åtminstone, men icket. Känner som andra att de borde ha gått hela vägen i och med fairtrade märkningen, många kan bli lurade annars.

  SvaraRadera