måndag 14 januari 2013

Mooncup + Kaktusfikon


I slutet på förra veckan hämtade jag ut mitt paket ifrån Loveko.se. I mitt lilla paket rymdes Mooncup som är en menskopp som man kan använda istället för tamponger och bindor. Jag köpte den utifrån flera avseenden:

- Miljövänligt, inga tamponger eller bindor som behöver slängas och belasta naturen
- Ekonomiskt, inga tamponger eller bindor som behöver köpas
- Hygieniskt, skapar en gynnsam miljö där inga bakterier kan ta fäste och torkar inte ut slemhinnorna
- Bada, man ska kunna simma/bad utan att behöva springa och byta tampong direkt efter att man kommit upp ur vattnet

Jag har funderat länge på att köpa mig en menskopp men det har inte blivit av att jag prioriterat det. Främst anledning till att jag köpte just nu är för att jag har en stundande solsemester.

Min Mooncup är tillverkad av mjuk medicinsk silikon och är latexfri. Den innehåller inga färgämnen, BPA, toxiner eller blekmedel. Till den fick jag med en liten förvaringspåse i oblekt tyg som jag kan förvara den i. Emellan perioderna kan man koka Mooncup för att sterilisera den.

Mooncup finns i två storlekar; A och B. Se tabellen nedan. Jag har inte fött barn så jag valde B.
B är 40 mm i Diameter och A är 46 mm i diameter. Jag köpte dock den sista B storleken hos Loveko men jag kan tänka mig att den snart kommer in igen. Mooncup kostar 299kr.

Så nu undrar jag - är det några utav er som har testat menskopp? Hur tycker ni det fungerar? Har ni några tips till mig som nybörjare? Jag kan bara gissa mig till att det kommer ta ett par gånger att få den att sitta rätt! :-)


Med i paketet låg även en liten flaska Green Love Ögonserum med Kaktusfikonolja. Jag har gått och suktat efter den här ända sedan Malin / Bilbo Blue Eyes skrev så gott om den, och blev ännu mer taggad när jag läste att Hannah skrev att hennes favorit var Atlas Naturals serumet som består just utav 100% ren Kaktusfikonolja.

Det är en liten flaska på 5 ml men det räcker långt då man endast behöver 1-2 droppar att smörja in kring ögonområdet. Ekologisk kallpressad kaktusfikon olja är en av världens dyraste och exklusivaste oljor, den har ett naturligt innehåll av en sällsynt växterol Delta-7-stigmasterol, som bygger upp och återupplivar huden och slätar ut fina rynkor. Man ska även kunna använda den i hela ansiktet och som hårbalsam. Ögonserumet kostar 220 kr.

Om det här serumet ger mesmak och levererar ska jag definitivt kolla in Green Loves övriga sortiment. Där finns många fina produkter jag är nyfiken på, bland annat Serumet med Kaktusfikon, Hallon och Nyponros och Ice Cream Body Butter med doft av frukt och bär. Yummie!

English: Lasy week I got my package from eco-friendly webshop Loveko.se. I ordered Mooncup and a eyeserum from the swedish all-natural organic brand Green Love. The serum is made of 100% barberyfig-oil.

9 kommentarer:

 1. Moon cup är klockren!! Jag älskar min. MEN det tog nåra försök och t.o.m ett mail till butiken jag köpte den från.
  Deras tips var dock det som fick det hela att funka till 100%.
  Jag är nu så inkörd på den att jag inte har nåra direkta tips. Den bara är! Men följ instruktionen i boken som kom med och ha extra skydd i början. Känn efter när du går hemma och vänj dej lite. Känns rätt udda i början och man (iaf jag) blir lätt lite osäker.
  Den butik du köpte den från hjälper säkerligen även till med tips och råd om det behövs sen. Lycka till och ge inte upp i första taget! =)

  SvaraRadera
 2. Hello :)
  I never tried the mooncup or any cup at all, im a bit scared about them and im not sure which size to get but i will wait for your review to learn more about it.
  I SIMPLY LOVE GREEN LOVE!! I have a couple of samples and some cocoa butters and i find the brand A-M-A-Z-I-N-G! Specially Jenny is so lovely and friendly!

  I send lot of love from Italy
  xoxo

  SvaraRadera
 3. Jag har haft min lila LadyCup i runt 3 år nu och tycker det är ett av dom bästa köp jag gjort. Jag är sådan som inte tycker det ska vara en bördan att va kvinna och inte behöva spendera pengar på något man inte kan ro för som t ex mens, så det är av anledningarna jag köpte den. Jag har en strl Large, har inte fött barn eller haft sex under den tiden jag skaffade den men har rikliga blödningar de första dagarana, och det har fungerat bra! Funderar dock på att köpa en i Small för att byta under de dagar jag inte blöder så rikligt.

  Mina erfarenheter
  Pos:
  - Beroende på hur mycket du blöder kan du ha den inne upp till 12 timmar vilket gör att det känns knappt att man har mens.
  - Man kan bada med den.
  - Man kan sova med den.
  - Det luktar inget.
  - Kan hålla upp till 15 år med rätt skötsel.
  - Man kan ha sex med den (funkar praktiskt taget som en pessar) om killen är ok med det och man inte gör det under dom första dagarna av mens.

  Neg:
  - Måste ha ett handfat i närheten.
  - Läcker om man är snabb att stoppa i den.
  - Kan orsaka svamp och klåda om du tvingar i den utan glidmedel.
  - Ja, du får blod på händerna.
  - Ibland på natten kan den hamna så snett att man kan få panik när man vill få ut den. Tror jag vrickat en tumme eller två under dessa år...

  Tips:
  Försök inte testa den då du inte har mens. Broschyren brukar vara till stor hjälp. Och ge inte upp, det tog mig 3 mens-perioder att få häng på det hela. Och när du ska ta ut den, så är tummen bäst. Och ha glidmedel till hands i början av varje månad.

  Det finns dom som tycker idén är äcklig, för det går inte att undvika att få blod på händerna. Men jag föredrar nästan det än att skamfullt var fjärde timma försöka rulla in en stinkande tampong/binda i toapapper och försöka gräva ner den längst ner i papperskorgen. Dessutom tycker jag att jag kommit min kropp mycket närmare när man bokstavligt behöver Handskas med sin mens. Nä äckelheten försvinner lika snabbt som friheten av att vara kvinna kommer.

  Jag är iaf väldigt nöjd med min LadyCup, och de har en genomskinlig om man inte gillar färg. Köpte min på Menskoppen.se när de hade ett större utbud, men nu kan man hitta LadyCup på deras hemsida (där de t o m säljer paket där du får menskopp, glidmedel och steriliseringstabletter) och på den svenska sidan http://www.fairbreezeshowroom.se/sidor/lady-cup.html. där du kan även handla vackra påsar, gel, och steriliseringstabletter osv. Värt och kolla upp om man är intresserad.
  Hoppas mina pos & neg och tips hjälpt dig lite, och lycka till!

  SvaraRadera
 4. Jag har köpt min Mooncup för några månader sen men har fortfarande inte fått till det.jag har läst igenom boken men jag gör något fel,jag köpte A eftersom jag fått barn med kejsarsnitt och affären som jag köpte i kunde inte hjälpa mig,de var rätt okunniga.men jag försöker fortfarande och vill inte ge upp för att jag tror att mooncup är bättre alternativ till bindor. Jag hoppas att det går bättre för dig.
  Lycka till!!!!

  SvaraRadera
 5. Wow vad glad jag blir! STORT TACK till er tjejer, vilka tips! :D

  Jag har precis börjat använda den och måste erkänna att det är lite trixigt men skam den som ger sig! Jag ser redan fördelarna trots att det känns lite jobbigt just nu. Min vill inte alls sitta högt upp och den lilla piggen skaver så jag överväger att klippa av den.

  Avlägger full rapport när jag hunnit använda den några månader, då även inkluderat bad och simmning. :)

  SvaraRadera
 6. Hej,

  jag har haft min mooncup i flera år. Ångrar att jag inte köpte den tidigare. Jag använder inte glidmedel men minns att det var aningen skavigt min allra första mensomgång med den. Vik i hop den när den ska in. När den vecklat ut sig dra lite i tampen så att ett vakum uppstår. Håll lite koll i början så du märker signalerna när den är full. Det börjat "bubbla" lite. När den ska ut: dra sakta i tampen, när den börjar närma sig stick in ett finger vid sidan om för att lossa på vakumet, dra den sen sakta utåt. Se till att du har ett handfat i närheten.

  Koka den för sterilisering mellan mensomgångarna.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 7. Jag har en Ladycup som jag haft i flera år och jag älskar den! Den är så himlans bra, definitivt ett av mina bättre köp. Man tänker inte ens på att man har mens, det är så enkelt!
  En sak som är säkert dock är att alla tips och så inte funkar för alla, det är väldigt individuellt! När jag köpte min stod det till exempel att man skulle vika den som ett C, alltså platt på mitten först och sen böja den som ett C om du förstår vad jag menar. Det funkade absolut inte för mig, och jag var nära på att ge upp. Men så googlade jag lite och hittade andra viktekniker varav en fungerade klockrent för mig. Så det är väldigt olika verkar det som.
  Såg att Isabel här ovanför skrivit en del saker och tips, men jag personligen håller inte med om allt så bara för att ge dig ytterligare en version tänkte jag skriva hur jag upplever det, baserat på det hon skrev (jag menar absolut inte att hon har fel i något! Vill bara visa att det är väldigt individuellt)
  - Jag skulle aldrig kunna ha sex med menskoppen i! På mig sitter menskoppen alldeles för långt ner för att det skulle funka. Man är helt klart olika byggd rent anatomiskt.. Hade ju varit väldigt smidigt om jag kunnat det, men det går helt enkelt inte. Bara så att du inte tror att det är nåt fel om du inte heller skulle kunna det.
  - Min har aldrig läckt, även om jag sätter i den snabbt. Den hamnar liksom rätt av sig själv.
  - Jag har aldrig haft behov av att använda glidmedel för att sätta i den. Blöter den dock lite ibland med vatten. Har aldrig upplevt att det skulle ge klåda eller så att inte använda glidmedel.
  - Om den nån gång känns svår att ta ut, bara ta det lugnt, andas långsamt och försök att pressa den neråt med musklerna.
  - Jag tycker att det var bra att testa att sätta i den och ta ut den några gånger innan man har mens, så att det inte är skarpt läge med en gång. Då hinner man känna efter och testa vad som funkar bäst.
  - Ge inte upp, det tar ett tag att få det att funka optimalt. Är det nåt som inte funkar, t.ex. hur man viker den, googla! Det finns massor av forum, videos och tips på nätet!

  SvaraRadera
 8. Glömde skriva en sak. Om den lilla piggen skaver, klipp av den! På mig var den på tok för lång och gjorde jätteont. Man är olika byggd som sagt. Även om jag som jag skrev innan älskar min LadyCup så stör jag mig fortfarande lite på den lilla biten av pigg som är kvar. Funderar därför på att införskaffa en från Meluna istället, de har olika varianter med olika "form" där nere, inte bara piggar. Det finns med en liten boll, en ring eller med ingenting alls.
  Kolla här:
  http://www.bambee.nu/information/bambu-bindor-och-menskoppar-2279556

  och här:
  http://meluna.eu/meluna.html?___store=english&___from_store=deutsch

  SvaraRadera
 9. Jag har haft min i mer än fem år och tycker att den är skitbra, man känner sig verkligen mycket friare än med tampong eller binda, dessutom finns det en hel del skrivet och tyckt om att det motverkar klåda,sveda och svamp som man lättare kan få av andra menskydd, vilket jag själv har märkt av också :)
  Jag viker inte min som någon broschyr säger, om du tycker att det är krångligt improvisera, det funkar för mig! :)
  Tydligen kan man använda blodet som blom/växtgödning om man vill...hörde om någon som gödde sina orkidee´r med toppenresultat så! ;)

  Det enda negativa med den är väl att man måste tvätta och koka den tycker jag...

  SvaraRadera