lördag 2 juni 2012

Raw Food ~ Choklad- & Apelsin-rutor

Hej på er! Det har varit fullt upp med roligheter i veckan så jag ber om ursäkt för att det har blivit lite klent med inlägg. Så nu försöker jag komma ikapp med blogg-läsande, bild-redigering och skrivande och tänkte börja med att berätta om en utav höjdpunkterna i veckan.

I tisdagskväll blev det Raw Food premiär hemma hos oss när vi testade att göra raw food snacks i form utav Choklad- och Apelsin-rutor! Mums! Jag provsmakade dessa när jag var på Living Green Award och fastnade direkt, sååå goda! Receptet kommer ifrån Karin Näslund som är kostrådgivare och driver Matbloggen på Living Green's hemsida.

De är väldigt enkla att göra och det ända du behöver tänka på är att ta det försiktigt när du mixar dadlarna om du inte har en super-mixer. Vår höll nämligen på att bli överhettad när vi lade i allt på en gång! Så dela gärna upp i två delar och mixa när du gör det undre lagret. Eftersom min sambo är allergisk mot hasselnötter så bytte vi bara ut dem mot cashewnötter för det undre lagret och det fungerade lika bra.


Choklad- & apelsinrutor

Undre lagret

1 dl hasselnötter
1 dl mandlar
14 st färska dadlar (utan kärna)
1 msk (rå) kakao
1 ½ msk pressad apelsinsaft
en liten nypa salt

Lägg först nötter och mandlar i en mixer och kör till ett lite grovt mjöl. Lägg i övriga ingredienser och mixa samman. Tryck ut smeten i en fyrkantig form täckt med bakplåtspapper. Ställ i kylen i väntan på nästa lager.

Övre lagret

2 dl riven kokos
1 dl cashewnötter
1 msk honung
fin rivet skal från en apelsin (ekologisk)

Kör kokosen i tex en kaffekvarn för att få det till ett fint mjöl. Gör sedan likadant med cashewnötterna. Häll kokos- och cashewmjölet i en bunke och blanda samman med övriga ingredienser. Ev. kan man behöva späda med lite vatten eller lite apelsinjuice för att få smeten att hålla ihop bättre. Tryck sedan ut smeten ovanpå chokladlagret. Låt sedan kakan vila en stund i kylen innan du skär den i fyrkantiga rutor.

Toppa sedan rutorna med supernyttiga råa kakaonibs (bitar av hela kakaobönor) som är fulla med antioxidanter och smak.

English: This week it was Raw Food premiere for us - making the most delicious raw food snacks Chocolate- and Orange-squares! Yummie! :)

5 kommentarer:

  1. Åh, det där ser supersmarrigt ut! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Supersmarriga och räcker länge. Du får testa att göra dem! :)

      Radera
  2. Detta borde man kanske testa någon gång! Ser ju jättegott ut! :)

    SvaraRadera
  3. Åh ser väldigt smarriga ut, dessa måste testas någon gång i sommar! :)

    SvaraRadera