torsdag 17 mars 2011

Mineraler och Nanopartiklar

Efter att ha läst om nanopartiklars varande och icke-varande i mineralsmink så blev jag såklart lite orolig över mitt eget användande. Larmen har handlat om hur små små nano-partiklar kan ta sig igenom hudens barriärer eller tas upp genom inandning och eventuellt påverka kroppen negativt. Det verkas satsas mycket pengar på nano-industrin och nanoteknik verkar kunna utför mirakel i många fall, inte minst inom sjukvård. Men själv anser jag att den forskning som finns på hur nano-partiklar egentligen påverkar människor och natur är otillräcklig och jag vill inte vara försökskanin tills forskarna har undersökt saken ordentligt.

Främst gäller det mikroniserad zink- och titandioxid i produkterna. Ett stort problem är att nanopartiklar kan finnas i dina produkter utan att det är redovisat i innehållsförteckningen. Jag har använt ID BareMinerals i flera år, och bestämde mig för att vända mig direkt till deras kundtjänst i USA och fick till svar att partiklarna i ID's Foundation inte var tillräckligt små för att kallas nanopartiklar - de är 10 microns eller större. 1 micron är 0,001 mm i storlek i jämnförelse med en nanopartikel som är 0,000001 mm.  

Jag har varit nöjd med min BareMinerals Original SPF 15 Foundation i många år men  den innehåller Bismuth Oxychloride. Ämnet är ett pigment som ofta används i mineralsmink för att göra det skimrande och att det fäster lättare på huden. Bismuth Oxychloride är inte skadligt att använda och är godkänt i kosmetikaprodukter men har en tendens att klia när ansiktet blir varmt och skapar irritation i huden för känsliga användare.

Så jag funderar nu på att byta till något annat märke. Jag är nyfiken på de här tre naturliga Nano- och Bismuthfria alternativen nedan.


Amerikanska Mineral Essence har tagit mineralfoundationen ett steg längre och har bl a adderat grönt te extrakt och vitamin A, E och C i sin formula som förbättrar och skyddar huden.


IDUN Minerals

Nystartade IDUN Minerals har tagits fram av söta moderedaktören Frida Fahrman tillsammans med Lets Faceit och har utvecklats av svenska forskaren, apotekaren och hudexperten Marie Lodén. 100% naturliga högrenade mineraler i fina askar med design av Patrizia Gucci.


Lily Lolo Cosmetics
 

Brittiska Lily Lolo startades av Vikki Khan som upptäckte mineralsmink på en utav sina resor. Resultatet blev naturliga produkter med få ingredienser och vinnare av flera fina utmärkelser.
Om ni har fler förslag på bra mineralfoundations utan Nano och Bismuth så får ni gärna höra av er!

5 kommentarer:

 1. TiKEi, Mine. och BM Beauty har också mineralsmink. BM Beauty hittar du hos Eleven.se och de andra två på sina egna hemsidor:

  www.tikei.se
  www.mineminerals.se

  SvaraRadera
 2. MIneralsmink från c/o Naturkosmetik är också helt rent och jätte bra.

  c/o Naturkosmetik hittar du hos http://www.careoflena.se

  Hälsningar,
  Jeanette

  SvaraRadera
 3. Jag har använt Lily Lolos mineralfoundation i snart ett år nu och den är verkligen bra, täcker bra och irriterar inte huden det minsta. :)

  SvaraRadera
 4. Tack tjejer för era tips! :)

  SvaraRadera
 5. Everyday minerals! De har otroligt många nyanser och man kan välja hur glowy/matt man vill att ytan ska vara. Har för mig att man kan beställa gratis tester ifrån deras hemsida? Klicka på "Base" om du vill kolla deras foundations. Om du haft I.D och trivts med den innan så skulle jag välja en som är mer glowy eftersom att bismuthen i I.D får det att se lite glowy ut. Tycker Idun verkar spännande, men foundationen ser så fruktansvärt torr ut på dom i filmklippet?
  Men vet inte hur bra everyday minerals sitter under dagen, är min kompis som använder det. SJälv använder jag inte mineralsmink.

  http://www.everydayminerals.com/

  Hoppas du hittar något mineralsmink som du blir nöjd med!

  SvaraRadera