torsdag 10 mars 2011

Ägg är bra för din hud

Tidigare ikväll åt jag omelett, en rätt som går att variera på oändliga sätt! (och där rimmade jag lite) Jag har en förkärlek till ägg för det är så gott men även för att det är väldigt nyttigt för hud och kropp. Jag köper de ekologiska äggen som är från höns som går fritt och äter ekologiskt foder från naturliga råvaror.

Ägg innehåller vitamin A, D, E, K, B1, B2, B6 samt mineralämnena kalcium, järn, selen, jod, koppar, mangan, fluor och zink. Det är bara vitamin C som fattas, annars hade vi haft det perfekta livsmedlet!

Vitamin A är bra för synen, tillväxten och slemmhinnorna. Vitamin D och kalcium bygger upp skelettet och tänderna. Vitamin B2 som också kallas riboflavin är bra för hyn och stimulerar kroppens eget immunförsvar och cellernas energiproduktion. Vitamin E skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar och är en kraftig antioxidant som kan förhindra skador som orsakas av reaktiva syreföreningar(fria radikaler) i hudens celler.

För en kvinna i åldern 18–31 år ger ett ägg som väger 55 gram cirka 40 procent av dagsbehovet av vitamin E, 35 procent av selen och 10 procent av vitamin D, folat och zink. Dessutom innehåller ett ägg ca 6 gram protein, så tränar du mycket är detta extra bra.


Så lägg gärna till ägg i kosten emellanåt. Koka ett och klyfta i salladen, gör en omelett, eller lägg till ett ägg till din frukost då och då.  

1 kommentar: